tabete.blogg.se

Mat.

Ladurée

Kategori: Allmänt

Åker man till Paris är det nästan obligatoriskt att på något sätt få i sig åtminstone en macaron... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Isabella 

Paris

Kategori: Allmänt

 
Uppdatering från Parisresan följer.... 
 
Om du förväntade dig någon form av "turistbilder" kommer du bli mäkta besviken. Här är det bara maten som spelar någon roll! (Vissa bilder har tyvärr dålig upplösning eftersom jag använde min telefon för att fota..) 
 
Anlände till Paris 


Middag på kvällen - först velouté med tryffel m.m (som inte finns på bild) sedan kalvlever med palsternacka på 3 olika sätt - pure, friterad superfin julienne och ugnsbakade kuber


Soufflé et sorbet de cassis, dvs svarta vinbär! 
 
-
 
Dagen efter åt jag och mamma frukost i närheten av operan 
 
 
 
-
 
Lunch på galeries lafayette. 

Några få bitar sushi


Vitkålssallad och misosoppa med tofu 
 
Yakitori på vaktel, anka och mestadels kyckling


 
-
 
På kvällen tog vi en taxi till restaurangen där vi skulle äta middag... 
 
Apéritif 

Amuse bouche - marinerad lax och potatis 
 
Friterade jätteräkor (くるまえび?) i någon form av smördeg eller wonton-/dumplingdeg med basilika och en soyasås vid sidan om. 

Till huvudrätt någonting helt annorlunda; traditionell ankpaj med bl.a lever i
 
Mamma och Pappa åt sjutimmarslångkok på lamm

Potatismos serverades vid sidan av

Chokladfondant med citronsorbet och "minifrukt" 
 
 
 
Mamma åt en snygg millefeuille 
 
 
 
-
 
Vi åkte vidare till beaune där vi provade vin 



Kolla in utbudet de har på motsvarigheten till ica... Avis! 
 
-
 
Därefter lunch på Levernois 

Jambon persillé, en riktigt traditionell bourguignonne rätt 
 
Steak frites - bästa béarnaisesås jag någonsin ätit 

Mandelbakelse med mango och någon färskost med lime 


-
 
Och sedan middag på Levernois... 
 
Apéritif 
 
Amuse bouche - svampsoppa med tryffel och kastanj

Ravioli med svamp, gåslever och någon lufttorkad skinka ovanpå samt buljong runtom 
 

Pilgrimsmussla med karl-johansvamp, pumpapurée, tryffel och kakao- och kastanjsås.  
 

En perfekt grand marniersufflé med grapefruktsorbet 
 
 
 
Ett perfekt avslut på en fantastisk vistelse i la France!
 
Isabella 
 
 
 
 
 
 
 

Lübeck

Kategori: Allmänt

Middag när vi kom fram till hotellet i Lübeck.. 
 
Amuse bouche 


Filet de bœuf, ratatouille, potatisgratäng 
 
 
Gott!

Isabella

Coming up

Kategori: Allmänt

Bilder mm. Från Paris kommer inom kort! Bjuder på svartvinbärssufflé sålänge. 

Isabella 

Landvetter

Kategori: Allmänt

Just nu sitter jag och väntar på att få boarda planet till Paris..! 
Förhoppningsvis stöter jag på lite trevlig mat under resan. 


Grönkålschips - Kale chips

Kategori: Hemlagat

Grönkålschips eller Kale chips som de heter på engelska har varit all the rage på hälso- och fitnessbloggar och bland youtube-gurus. Grönkål sägs ha en massa bra hälsoeffekter och vitaminer med mera - jag har absolut ingen koll eftersom jag mest bryr mig om vad som smakar riktigt bra, men om de säger att det är något extra bra så vill jag inte säga emot. 
För några veckor sedan bestämde jag mig för att testa att göra dem själv hemma och det är verkligen värt att hypa! Chipsen blir nästan obeskrivligt krispiga och olivoljan ger en extra god smak! Grönkål är förutom som chips dessutom riktigt gott att ha i sallad, paj, soppa eller som side dish till vilken rätt som helst. Jag gillar att sautera och sautera den! 
 
Jag tvättar först kålbladen och låter dem torka, sedan skär jag dem i lagom stora bitar och lägger dem på en plåt, häller över lite olivolja som jag masserar in i varje blad och sedan får de stå i ugnen på ca. 160°C i 5 minuter, sedan vänder jag på dem och låter dem stå tills de är färdiga. När jag tagit ut dem ur ugnen saltar jag dem och sedan är det klart! 
 
 
Isabella 
 

Pizza

Kategori: Allmänt

På kvällen orkade jag inte laga någonting så vi gick och köpte pizza istället..! 
 
Kebabpizza med tomat, gurka, sallad, pommes frites och vitlökssås
 
Isabella

Brunch

Kategori: Hemlagat

Idag fortsatte vi fira med att laga brunch! 
 
I sconesen använde vi 5 dl vetemjöl och 3 dl havrekli, 1 tsk salt, 4 tsk bakpulver, 100g smör och 3 dl mjölk!






Scones


Bacon

Äggröra, denna gång gjord på grädde! 
 
Klart! 
 
 
 
Bönorna värmde vi bara upp i en kastrull och till sconesen hade vi fikonmarmelad, brie och smör. 
Det var riktigt, riktigt gott! 
 
Isabella
 
 

Nonna

Kategori: Hemlagat

Detta är det första besök på en restaurang som dokumenteras i denna blogg!
Jag och Hans hade bokat bord på en italiensk restaurant för att fira 1 år tillsammans. 
 
Focaccia och tapenade

Pilgrimsmussla med tryffelsmaksatt potatiskräm, timjan och parmesan

 
Buffelmozzarella, körsbärstomater, basilika och olivolja
 
Penne med tomatsås kyckling, basilka och parmesan
 
Spaghetti med havskräftor, räkor, tomatsås och lite sting
 
Varjen jag eller Hans hade plats för efterrätt på restaurangen, så vi bestämde oss för att promenera hemåt och ta kaffe och hemgjord romrussinglass hemma.
Men det var ett riktigt lyckat restaurantbesök! 
Maten var riktigt god och vi båda var väldigt nöjda; ett trevligt sätt attt fira lite! 
 
Isabella 

Lite firande

Kategori: Allmänt

Jag och Hans firade 1 år tillsammans med lite bubbel och popcorn..! 
 
 
 
 
Isabella
 

Nudlar

Kategori: Hemlagat

Nudlar är riktigt smidigt attlaga till när man är för trött för att laga något ordentligt..! Jag brukar dessutom äta nudlar sent på kvällen när jag är hungrig och sugen på nåt gott. 
Ett fel som jag märker att många gör är att de kokar (snabb)nudlarna enligt instruktionen på förpackningen, men totalmissar att det är meningen att man ska spara vattnet då man tillsätter det som kallas "soup base" och andra medföljande kondiment och istället häller av allt vatten och äter nudlarna torra..! 

Så här brukar jag äta mina nudlar; 
 
Isabella

Scrambled eggs

Kategori: Hemlagat

Scrambled eggs är snabbt och enkelt att laga till om man vill ha någonting som känns lite lyxigare än ett kokt ägg på morgonen!

Jag använde lättmjölk den här gången - det blir lite lättare och mindre fett än med grädde! 

 
Isabella 

Rårakor

Kategori: Hemlagat

Jag och Hans lagade rårakor med bacon, crème fraiche och lite lök till kvällsmat ikväll. 
 
Väldigt enkelt och gott och ganska billig och snabblagad studentmat. Jag räknade lite på det... 
 
Potatis 8kr
Crème fraiche 12kr
Lök 4kr
Bacon 10kr 
Olja... 1kr (?) 
35kr för 2 stora portioner... Inte så illa! 

Stek lite bacon..! 

 


Skala några potatisar
 
Riv de skalade potatisarna, jag använder mandolin men rivjärn går lika bra! 
 
Fry 'em up! Jag stekte i rapsolja.
 


Glöm inte att salta dem när de är klara..!


Crème fraiche


Finhacka lite lök - jag använde schalottenlök.
 
Låt baconet rinna av på lite hushållspapper...
 
Klart! 
 
Isabella

Lunchsallad

Kategori: Hemlagat

Till lunch slängde jag ihop en snabb skinksallad med grönsallad, vitkål, strimlat äpple och gurka.
Jag gjorde en dressing på soya, limejuice, skivade körsbärstomater, färsk basilika, lite olivolja och sesamolja för smak, salt, peppar och cayennepeppar. 
 
Jag lyckades dessutom få till den snyggaste bild jag någonsin sett på en salladsdressing. Ta en kort sekund och beundra dess skönhet! 
 
Salladen innan jag hällde över dressingen

Enkel men god dressing!
 
TADA! Klart. 
 
Det blev gott!
Isabella 
 
 

rebus = romrussinglass

Kategori: Hemlagat

Om ni lyckades lösa min rebus kan ni ha listat ut att det var en jätteenkel romrussinglass jag lagade till efterrätt ikväll.
Det tar ca 30 minuter i glassmaskinen innan den är klar, och jag tycker nästan att den blir lite bättre av att sitta i frysen en stund innan servering! 
 
1/2 dl mörk rom
1 dl russin
1 ägg
2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker 
2 dl vispgrädde 
 
Låt russinen ligga i rommen över natten innan de ska användas så hinner de suga åt sig mycket god smak.
 
Sjud ägg, socker, vaniljsocker och mjölk över medelhög värme, ständigt vispande tills blandningen tjocknar något. 
Ställ åt sidan och låt svalna helt. 
Blanda i romrussinen och vispgrädden.
Häll sedan i blandningen i glassmaskinen - snart har du jättegod hemmagjord romrussin att bjuda någon på! 
 
Lägg russinen i rommen över natten så får glassen en tydligare romrussinsmak. 
 
Se till att röra konstant så att det inte bränner vid eller klumpar sig
 
Rör i russinen 
 
... och grädden 
 
Låt glassmaskinen göra sin magi... 
Klart! 
 
 
Isabella
 
 
 
 
 
 

tenderloin

Kategori: Hemlagat

Ikväll lagade jag fläskfilé, ugnsstekta rotfrukter - morot och potatis - och sås som gjorde hela receptet till vad som tydligen brukar kallas "diablo", dvs någonting starkt! 
Gissningsvis använde jag mig av gochugaru... Kanske blir det uttjatat men jag tycker att det är den bästa kryddan för både smak och lite hetta!
 
Potatisen och morötterna åkte in i ugnen (200°C) tillsammans med olivolja, salt, peppar och vitlök.
Fläskfilen gav jag bara lite yta i stekpannan och sedan lagades den klart i ugnen på ca 25 minuter. 
 
Såsen är kanske det enda som behöver förklaras lite.. 
Den baserades på allt det goda som blev kvar i pannan när jag hade stekt köttet. Jag fyllde på med kycklingbuljong, lite timjan, dijonsenap, gochugaru, salt och peppar. När såsen hade reducerats lite över hög värme hällde jag i en skvätt grädde och en tesked honung. 
Enkelt! 
 
Ugnsstekt fläskfilé 
 
 
Potatis och morötter
 
 
Klart! 
 
 
Isabella 

rebus

Kategori: Hemlagat

Har gjort lite förberedelser inför ett recept som jag ska testa på imorgon.
Här kommer en rebus så att ni kanske kan lista ut vad det är som ska lagas! 
 
 
+
 
 
- PENELOPE C Z
+ S
+
 
 
 
 
- US
+
 
+ S
 
Hehe.. 
 
Isabella 
 

Kategori: Hemlagat

Till kvällsmat stod det soppa på menyn!
 
Rotfruktssoppa (potatis, morot, rotselleri, palsternacka och lite gochugaru såklart)
 
Bröd med soltorkade tomater och sesam i med lite ost över, under broilern i ugnen i några minuter. 
 
Soppan hade med fördel kunnat serveras med lite knaperstekt bacon i (jag hade tyvärr inget bacon kvar..) eftersom den är ganska 'söt' på grund av palsternackan och morrötterna, men gochugarun lyckas ganska bra med att balansera upp det söta. 
 
Isabella 

Kategori: Hemlagat

Detta blir mitt första inlägg på das blogg;
Halloj! Jag har skaffat en blogg, förresten..
Det som lagades är i allra största utsträckning en blandning av experiment, och resultatet är inte allt för respektingivande. Men jag försöker sätta standarden låg - det blir en mjukstart!

Jag har länge velat testa ett recept på grillad kyckling med crème fraiche, schalottenlök, citron, vitlök och chili. Först grillade jag kycklingen i ugnen med enbart salt och lite olivolja, och när den var halvvägs till klar penslade jag på blandningen av creme fraiche, salt, peppar, schalottenlökspuré, citron - skal och saft - samt chilipulver. Jag använde mig av min favoritchili, nämligen koreansk gochugaru.

Jag hade en purjolök. En jättestor purjolök som bräserades i vitt vin och smör med vitlök, timjan, haricots verts, pinjenötter och slutligen lite honung.

l majskolvar som jag inte visste vad jag skulle göra av fick behandlingen kallad smör-salt-och-gochugaru.
En kombo som är riktigt nice på både ugnsstekt (?) och grillad majs. Kanske hade det passat bättre till grillat kött än just detta kycklingrecept, men what the heck, majs är alltid gott!

Crème fraiche, citron, gochugaru, salt, peppar

 Kyckling 


-
 
Slutskedet av purjolöksbräserandet.
 
-
 
Majs, före ugnen.

Majs, efter ugnen (med extra smör...!)

-



Slutresultatet? Vad kallar man det.. Ett hopplock av tre goda recept som inte nödvändigtvis passade speciellt bra ihop men som ändå smakade bra. Kombinationen var inte dålig, men inte fenomenal - som sagt ville jag mest testa på kycklingen och så tog jag vad som fanns i kylskåpet till. 
Kanske hade kycklingen kommit mer till sin rätt den hade serverast med klyftpotatis eller liknande, men jag är inte helt missnöjd med måltiden över lag. 

 

Kyckling: 

4 pers

1 kg kycklingbröst
1 burk crème fraiche
Olivolja
Puré från 1/2 charlottenlök 
Skal från 1 citron
Saft från 1/2 citron 
2 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Gochugaru (eller annat likvärdigt chilipulver) 

Sätt ugnen på 220° grader, placera kycklingen i en ugnssäker form och häll över någon tesked olivolja, salta och kör in i ugnen. 

Kombinera crème fraiche, citron, schalottenlökspuré, salt, peppar och chilipulver i en skål och ha redo när kycklingen är halvvägs klar. 

Ta ut kycklingen ur ugnen och pensla på ett generöst lager av crème fraicheblandningen. Kör in kycklingen i ugnen igen och upprepa proceduren när kycklingen har fått lite färg. Låt kycklingen grilla tills den är gyllenbrun och crème fraichen inte är "vattnig" längre. 

Purjolök: 

4 pers

2 stora purjolökar
3 dl Haricots verts 
2 dl vitt vin 
50g smör 
Vitlök
Olivolja
Timjan 
Salt
Peppar 
1,5 msk honung 
Pinjenötter

Skär purjolöken i lika långa bitar, hacka vitlök och bryn dem båda sedan snabbt i lite olivolja i en het panna
Salta, peppra och krydda med färsk eller torkad timjan (torkad i mitt fall)
Häll sedan över vinet sänk värmen och lägg på locket lite halvt
Lämna löken under lock i 10-15 minuter (beroende på tjocklek, man märker när den är klar)
Avsluta med att hälla i haricots verts, pinjenötter och lite honung. Låt bönorna värmas igenom - klart! 

Majs: 

4 pers 

2 majskolvar
Smör
Salt
Gochugaru 

Smält smöret och blanda i lite salt 
Pensla majskolvarna med smörblandningen och strö sedan över chilipulvret
Låt dem vara inne i ugnen på 220° i ca 25 minuter

 

Detta är dessutom första gången jag skriver recept.. Jag har ingen aning om hur man gör det på bästa sätt...!

I vilket fall som helst hoppas jag att detta första inlägg är godtagbart!

Isabella